CAD ve CAM imalat sektörünün iki önemli koludur.
İlk olarak ürün tasarımı ve ARGE adımlarıyla başlar ve ikinci aşamada tasarımın makinelere iletilmesi ve imalat süreci ile devam eder.
Bu süreçte CNC operatörleri CAD (Computer Aided Design) ve CAM (Computer Aided Manufacturing) programı kullanarak zaman ve efordan tasarruf ederler.
CAD Nedir?
“CAD” Computer Aided Desing – adından da anlaşılacağı üzere bilgisayar destekli tasarım kelimesinin kısaltılmış halidir.
2D eskiz ile başlayıp 3 boyutlu modelleme ile devam eden bir prensip ile çalışan tüm çizim ve tasarım programları genel olarak “CAD ” olarak bilinir.
CAM Nedir?
CAM, Computer aided manufacturing – Bilgisayar destekli imalat kelimesinin kısaltılmış ismidir.
CAM programları, 3 boyutlu veya 2 boyutlu ‘CAD’ datalarını okuyarak ve görüntüleyerek istenilen CNC makinası için kesici takım yolları oluşturur ve bu takım yollarına ait G kodları diğer ismi ile NC kodlarının yaratılmasını sağlar.
Böylece CNC makinası tüm zor ve karmaşık parçalar için saniyeler içinde çalışmaya hazır hale gelir.
CAD ve CAM arasındaki en basit fark CAD tasarlamaya CAM ise tasarımın üretime dönüştürülmesini sağlayan programlardır.
CAD CAM Kısa Tarihçesi
CAD’in kökenleri, aynı zamanda CAD sistemlerinin sağladığı temel işlemleri vurgulamaya yarayan üç ayrı kaynaktan gelmektedir.
- Çizim sürecini otomatikleştirme girişimlerinden kaynaklandı. Bu gelişmelere 1960’ların başında General Motors Araştırma Laboratuvarları öncülük etti. Bilgisayarlı modellemenin geleneksel çizim yöntemlerine göre zaman kazandıran önemli avantajlarından biridir.Bir modelin parametreleri değiştirilerek önceki tasarımın hızlı bir şekilde düzeltilebilmesi veya manipüle edilebilmesidir.
- Tasarımların simülasyon yoluyla test edilmesiydi. Ürünleri test etmek için bilgisayar modellemesinin kullanılmasına, havacılık ve yarı iletkenler gibi yüksek teknoloji endüstrileri öncülük etti.
- 1960’ların ortalarında birçok uygulamada yaygın olarak kullanılan sayısal kontrol (NC) teknolojilerini kullanarak tasarım sürecinden üretim sürecine akışı kolaylaştırma çabalarından kaynaklandı. CAD ve CAM arasındaki bağlantıyla bu çalışma sonucunda başladı.
CAD/CAM teknolojilerindeki en önemli trendlerden biri, CAD/CAM tabanlı üretim süreçlerinin tasarım ve üretim aşamaları arasında bütünleşik bir bağ vardır.
CAD/CAM AVANTAJLARI
Bu programlar, havacılıktan tıp mühendisliğine kadar her şey için dünya çapındaki en yüksek gereksinimleri karşılayarak görevleri kusursuz ve hassas bir şekilde programlamanızı sağlar.
ENTEGRASYON
CAD/CAM mühendislik yazılımı, doğrudan CNC torna ve freze tesisi ile entegre olmamızı sağlar.
Tasarım ve üretim sürecinin yakın entegrasyonu, iki süreç arasındaki boşluğu azaltmaya yardımcı olur.
Aynı zamanda makinelerin en verimli şekilde kullanılmasına olanak sağlar.
CNC‘de GO2cam® ve SOLIDWORKS gibi özel yazılımlar kullanılıyor.
DOĞRULUK
CAD-CAM uygulamalarının kullanımı, CNC frezeleme için kullanıldığında doğru sonuçlar verir.
Böylece doğrulukta önemli bir artış sağlanır.
Bu anlamda üretim süreci üzerindeki kontrolü büyük ölçüde artırır.
ZAMAN KAZANDIRAN CAD-CAM MÜHENDİSLİĞİ
CAD-CAM mühendisliğini kullanmak, her aşamada zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur, bu da müşterileriniz için prototipleri ve bitmiş ürünleri çok daha hızlı üretebileceğiniz anlamına gelir.
Geliştirilmiş doğruluk ve zamandan tasarruf ayrıca dördüncü bir faydaya sahiptir:
Maliyetlerinizi azaltır.
CAD CAM için Abba Teknoloji
GO2cam Türkiye temsilcisi olarak hem tasarım hem de imalat ihtiyaçlarınıza cevap vermekteyiz.
Sektördeki ve işletmelerdeki gereksinimlere göre hem CAD hem de CAM’de sonuç garantili işlere imza atmaya devam ediyoruz.